Големи и красиви: Всичко за широкоформатният гранитигрес

Големи и красиви: Всичко за широкоформатният гранитигрес

Напоследък, на пазара все повече се забелязва предлагането на огромни порцеланови плочи – тип slabs. Използват се навсякъде: за облицовки, подове, плотове на кухни и бани, на закрито, на открито. Има няколко много добри причини, поради които популярността на този материал нараства и е предпочитан пред мраморите, гранитите и другите естествени материали.

Какво представляват порцелановите плочи с голям формат?

За да разберете по-добре естеството на този продукти, ще разгледаме производсвеният процес.

Основните суровини са глина, силициев диоксид, каолин, пясък и фелдшпат, които се смесват с 30 процента вода в миксер до получаване на хомогенна структура. В последствие сместта се прави на топчета, които се изсушават до шест процента влажност, като правят материалът твърд, но гъвкав и готов за пресоване.

По същество пресоването включва поставяне на подготвените изсушени топчета в машина за пресоване, чрез която се упражнява огромен, равномерен натиск от порядъка на 7000 паунда сила на квадратен инча, за да се получат тънки, плоски плочи с достатъчно голяма плътност, здравина, гъвкавост и други необходимите характеристики. Детайлите на следващите стъпки варират в зависимост от вида на повърхността на произвеждания продукт. Например, за продуктите с гладка повърхност ще разчитат на гладка преса, докато за тези с релеф се използва и преса с такъв, за да се създаде текстура на повърхността на гранитогреса.

След пресоване, порцелановата смес е готова за по-нататъшно изсушаване и довършване.

Ако плочата трябва да има гланцово оцветена повърхност, тогава може да се добави подходяща глазировка. В други случаи глазурата може да репликира камък, дърво, метал, мрамор, текстил и др. След като тези детайли са финализирани, плочите са готови за поставяне в пещ, която достига температури до 2200 градуса по Фаренхайт. Времето, необходимо за изпичане, ще варира в зависимост от дебелината на плочата, но целта е да се постигне 4% съдържание на влага в края на изпичането. Порцеланът вече е втвърден и след като изстине, постига крайните си характеристики на здравина, издръжливост и основен завършек. На този етап могат да бъдат направени всякакви финални подобрения, като почистване, полиране или рязане на ръбове (коригиране) до крайни точни размери.

Големите плочи се поставят в каси или на пирамиди, за да са удобни за транспортиране.

Веднъж получени, касите трябва да бъдат внимателно отворени, големите плочи да се извадят с носачи на основата на вендузи. Ако се налага обработка, то за нея са необходими water jet и CNC машини. 

След цялостното представяне на материала, вече можем да разгледаме някои от приложенията, както за интериорни, така екстериорни решения, където широкоформатният гранитогрес може да стане неразделна част от дизайна на сградата.

***Кухни - Слабовете с дебелина от 3.5 до 12 мм и максимално големи размери са идеални за кухненски плотове и острови.

Paladio от колекцията Marmoles на GRESPANIA COVERLAM с размери 1620x3240x12mm и 1200x2600x3.5mm

Мечтали ли сте някога за естествен камък в кухнята си, но не бихте посмели да го инсталирате поради мекия характер на камъка и невъзможността за поддръжка? Вече имате решение.... шитокоформатен гранитогрес, който е водоотблъскващ, устойчив на драскотини, петна и киселини, както и термични разширения. Позволява да се работи директно върху плота, без да повредят повърхността му. Лесно се почиства само с топла вода. И това не е всичко, той е
великолепна реплика на естествен камък като... калаката, карара, оникс, травертин и др. Благодарение на новите макси-размери от 160x320 см, броят на фугите вече може да се намали до минимум.

Изключителната здравина на гранитогреса, позволява да се изграждат на открито кухненски плотове, които не избледняват на слънчевата светлина и са защитени срещу замръзване и високи температури.

Lava Iron от колекцията Metales на GRESPANIA COVERLAM с размери 1620x3240x12mm и 1200x2600x5.6mm

 


***Бани - Мокрите помещения са едно от основните места, където се поставят плочки. Предимствата на тези са в това, че с тях се избягват фугите, а с блоковете А и Б може да се постигне невероятен ефект ( Book match).

The Top слабовете са перфекни за бански плотове и облицовка на вани.

Capraia от колекцията Grande Marble Look MARAZZI GRANDE с размери 160x320x6 mm Booc A & B

 

***Подови настилки -Красотата на големите плочки може да се види най-вече при подовите настилки в големите помещения.

Предимството на тънкият гранитогрес с 5.6 и 6 мм е в това, че може да се полага директно върху старата настилка, без да се налага трудоемкият процес по отстраняването и.

Calacatta Vena Vecchia от колекцията Grande Marble Look MARAZZI GRANDE с размери 160x320x6 mm

 

 

***Мебели - различните дебелини, размери и цветове на широкоформатният гранитогрес позволяват създаване на зашеметяващ дизайн на маси, шкафове, рафтове, врати, което прави използването на този материал да изглежда безкрайно.

Grigio Carnico от колекцията Grande Marble Look MARAZZI GRANDE с размери 160x320x6 mm

 

***Камини - Поради издръжливостта си на високи температури намира приложение и при облицовките на камини.

Verde Scuro от колекцията Grande Resin Look MARAZZI GRANDE с размери 160x320x6 mm

 

***Фасади - Благодарение на многото си цветове, размер, издръжливост, устойчивост на огън и студ, и сравнително малката си тежест, плочите с дебелина от 3.5 мм се използват за външната облицовка на някои от най-престижните архитектурни сгради днес. Този продукт не само може да е на фасадата на голяма търговска сграда, но също така може да обогати екстериора и на жилищните домове.

Basic Blanco и Negro от колекцията Basic на GRESPANIA COVERLAM с размери 1000x3000x3.5mmМнения на клиенти

Рядко срещана коректна фирма. Имахме досег вероятно с всички отдели по веригата и всички бяха мили и любезни. Свършената работа беше повече от перфектна, въпреки известни затруднения, които имахме. Никой не се изнерви не повиши тон, а напротив бяха търпеливи и помагаха с решения. Дори се обадиха, че ще закъснеят с 30 мин, което показва ценене на времето на клиента (аз имах задачи и наистина имах нужда от тези 30мин). В процеса на ремонта ни обикновено никой не се обажда за 30мин, та дори и повече. Препоръчвам за всеки, който иска да получи качествена услуга и да се чувства като истински клиент.
Stela Andonova
Stela Andonova
 
Впечатлен съм от фирмата - много професионална и качествена работа! Перфектно свалени размери, изработка и монтаж, без никакво забавяне! Всички служители са много любезни и истински професионалисти, за което благодаря! Препоръчвам!
Petar Stoyanov
Petar Stoyanov
 
Голям късмет е да си клиент на тази фирма! Супер мили служители и асортимента е много голям, както на естествени къмъни така и на технически камъни!
Tatiana Tencheva
Tatiana Tencheva
 
Най-добрите специалисти в обработката на технически и естествен камък, а също така са невероятно коректни производители
Антония Главеева
Антония Главеева
 
Приятен и отзивчив персонал. Професионалисти.
Ivo Ivanov
Ivo Ivanov
 
мнго коректни, голям избор на технически и естествен камък, отлична изработка!
Enil Enchev
Enil Enchev
 
Професионално обслужване. Високо качество на изделията.
Galya Galya
Galya Galya
 
Професионални услуги
Sensinio Batistuta
Sensinio Batistuta